Behandeling hoofd- en halstumoren met radioactieve bolletjes

Onderzoekers van het UMC Utrecht ontwikkelen in samenwerking met de Universiteit Utrecht een vernieuwende behandeling van kanker. Ze ontvangen hiervoor een subsidie van Alpe d’HuZes/KWF van bijna 300.000 euro. Het gaat om het injecteren van radioactieve bolletjes in tumoren, waardoor een zeer precieze lokale bestraling kan worden gerealiseerd. Dit kan een adequate behandeling gaan vormen van tumoren die moeilijk of niet chirurgisch verwijderd kunnen worden, zeggen medisch bioloog Frank Nijsen, kaakchirurg Robert van Es en nucleair geneeskundige Marnix Lam van het UMC Utrecht. Zij werken samen met Bas van Nimwegen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht om hoofd- en halstumoren te behandelen met radioactieve bolletjes.

De behandeling draait om holmiumbolletjes die zichtbaar zijn op een MRI of nucleaire scan. Via beeldgestuurde injectie zijn de bolletjes heel nauwkeurig en lokaal in een tumor te brengen. In de eerste 3 millimeter geven de holmiumbolletjes 90% van hun straling af. De behandeling verschilt cruciaal van vergelijkbare aanpakken met radioactieve yttrium-bolletjes. Van de holmiumbolletjes is via zowel MRI, CT en nucleaire beeldvormende technieken aan te tonen waar ze zitten. Daardoor zijn de veiligheid en effectiviteit van de holmiumbehandeling beter te controleren.

De behandeling wordt nu al getest in huisdieren met tumoren. "De resultaten in deze dierpatiënten zijn zeer veelbelovend”, vindt hoogleraar Ron Koole van de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie van het UMC Utrecht. Met de toegekende subsidie gaan de Utrechtse onderzoekers dit verder uitbouwen. Het moet leiden naar een fase I klinische studie waarbij de behandeling in kankerpatiënten onderzocht wordt op veiligheid. Een van de belangrijkste vragen is hóe de bolletjes dusdanig geïnjecteerd kunnen worden dat ze zich goed verspreiden binnen de tumor om een optimaal effect te kunnen bereiken. Ook moeten eventuele bijwerkingen van de behandeling in kaart gebracht worden.“Hoofd- en halstumoren zijn natuurlijk maar één toepassing van deze behandeling”, zegt Nijsen, “In principe is het mogelijk om elke vaste tumor die met een naald bereikbaar is te behandelen met holmiumbolletjes. Maar we moeten nu eerst bewijzen dat we herhaaldelijk en gecontroleerd tumoren kunnen injecteren.”

(Bron: Universiteit Utrecht, 10 februari 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.