Behandeling van slaapapneu wordt maatwerk

Op 20 mei 2016 houdt prof. dr. Nico de Vries, bijzonder hoogleraar Tandheelkundige Slaapgeneeskunde van het Academische Centrum voor Tandheelkunde, zijn oratie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn rede zal hij ingaan op de behandelvormen van slaapapneu in de toekomst. Deze behandelvormen, zoals tandheelkundige protheses, moderne vormen van chirurgie en positietherapie, zenuwstimulatie en combinaties ervan, zullen de standaardbehandeling van slaapapneu met CPAP ten dele verdringen. Deze ontwikkelingen passen in het tijdsbeeld van op het individu toegesneden maatwerk, zoals dat ook in andere domeinen van de geneeskunde plaatsvindt.

Slaapapneu komt in Nederland bij circa 400.000 mensen voor. Patiënten met deze aandoening zijn overdag, zonder behandeling, vaak zeer slaperig met alle gevolgen van dien voor hun prestaties en algehele welbevinden. De aandoening wordt voornamelijk behandeld met Continuous Positive Airway Pressure (CPAP). Een masker dat patiënten tijdens de slaap dragen en waarbij door middel van continue positieve druk, de bovenste luchtweg wordt opengehouden.

Ongeveer 35% van de patiënten kan deze behandeling niet verdragen. Andere patiënten gebruiken het masker wel, maar niet 7 dagen per week en niet de hele nacht. Daarnaast ervaart een groot deel van de patiënten de behandeling niet als patiëntvriendelijk. Deze patiënten hebben nog steeds een serieuze aandoening en bij hen is een andere behandeling noodzakelijk.

Voorafgaand aan de oratie van Nico de Vries vindt het Symposium OSA Revisited over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de behandeling en diagnose van slaapapneu.

(Bron: Persbericht ACTA, 12 april 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
12 april 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd