(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd april 2018; 125: 190)

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker: analyse na 4 jaar

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 3 maart 2018 (2018; 162: D2283) verscheen een retrospectief observationeel onderzoek naar het effect van het bevolkingsonderzoek naar colorectaal carcinoom (ofwel darmkanker), dat in januari 2014 werd geïntroduceerd in Nederland. Hoewel de onderzoekers op deze korte termijn nog geen gunstig effect op sterfte aan darmkanker kunnen aantonen, hebben zij al wel kunnen vaststellen dat sinds de introductie van de screening de incidentie van darmkanker door eerdere detectie is toegenomen.

Daarnaast konden zij concluderen dat van de screeningsgedetecteerde carcinomen 48% tumorstadium I had, in tegenstelling tot niet-screeningsgedetecteerde carcinomen (16%). Door dat verschil in tumorstadiumverdeling tussen beide groepen, hadden patiënten bij wie darmkanker was ontdekt door het bevolkingsonderzoek vaker een minder ingrijpende behandeling nodig.

De onderzoekers vinden het aannemelijk dat op basis van de huidige bevindingen te verwachten is dat de sterfte aan darmkanker op termijn zal dalen. Vanaf 2019 zal iedereen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar een ontlastingstest thuisgestuurd krijgen.

(Bron: Ned Tijdschr Geneeskd, 3 maart 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: ©dutchlight/Nationale Beeldbank
Beeld: ©dutchlight/Nationale Beeldbank
Info
publicatiedatum
15 maart 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd