BIG-register is onzorgvuldig en niet compleet

Ook na de zaak van Jansen Steur blijkt het BIG-register onzorgvuldig en incompleet. Zo staan in het register 3 tandartsen als bevoegd om te werken, terwijl zij in Groot-Brittannië een beroepsverbod hebben. Dit ontdekte het NCRV-televisieprogramma ‘Altijd Wat Monitor’, dat er vanavond een uitzending aan wijdt.

De fouten die de redactie van het programma in het BIG-register aantrof, varieerden van verkeerde data van bijvoorbeeld berispingen tot het ontbreken van informatie over zorgverleners met een beroepsverbod (doorhalingen). Het CIBG, die het BIG-register beheert, erkend dat informatie niet klopt of incompleet is.

Een van de 3 Britse tandartsen werd in Engeland na 100 ernstige klachten uit het ambt gezet. Daarna registreerde hij zich met succes in Nederland. Volgens het NCRV-programma kon dit gebeuren omdat het Verenigd Koninkrijk de Nederlandse autoriteiten hier niet over informeerde, maar ook omdat het BIG-register bij de aanvraag tot inschrijving het verleden van de tandarts niet controleerde. Er werd genoegen genomen met een 5 jaar oude bevoegdheidsverklaring, terwijl de regels voorschrijven dat die niet ouder mag zijn dan 3 maanden. De desbetreffende tandarts werkte in 2012 9 maanden in Nederland, werd 2 keer ontslagen en inmiddels loopt er ook in Nederland een tuchtzaak tegen hem.

Bron: NCRV, 1 september 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.