De hockeybond wil het dragen van een gebitsbeschermer niet verplichten, maar volgens Sport Preventie Tandletsel (SPTL) kan een verplichting niet uitblijven. Het is bewezen dat een goed passend bitje de beste bescherming geeft aan de tanden bij sporten als rugby, waterpolo, boksen, kickboksen en onderwaterhockey.
De discussie over het verplicht stellen van het bitje laaide op na de gruwelijke klap die international Seve van Ass kreeg met de stick van Valentin Verga in hoofdklasseduel tussen Rotterdam en Amsterdam. Van Ass brak zijn kaak en raakte 7 tanden kwijt. Hij droeg geen bitje.
SPTL hamert erop dat kinderen zo jong mogelijk moeten wennen aan het bitje. En dan aan iets goeds. Ouders kunnen beter niet die goedkope voorgevormde bitjes kopen of die zogeheten 'boil en bites', want die vervormen pas bij 70 graden. Tegen relatief lage kosten is een bitje op maat te maken en die vormen echt de beste preventie tegen tandletsel. Voor iedere speler is het bitje zodanig aan te passen, dat het comfort optimaal is; dat je geen problemen hebt met de ademhaling en het praten.
Cruciaal is dat de beschermer goed vastzit, de juiste dikte heeft en genoeg ruimte geeft bij de omslagplooi. Dan verdeelt het bitje de klap en blijven de tanden zitten.
Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

-
februari 2019;Zorgt app voor een gezonder leven?
-
februari 2019; jaargang 126 : 101-104Serie: Hora est. De ontwikkeling en evaluatie van de WitGebit app
-
januari 2019; jaargang 126 : 46Beschermt waterfluoridering nog tegen cariës?
-
januari 2019;Onder de loep! D. Kahharova
-
december 2018; jaargang 125 : 673Mondzorggedrag van ouders en jonge kinderen gerelateerd aan een preventieprotocol