Bitje op maat werkt als bumper

De hockeybond wil het dragen van een gebitsbeschermer niet verplichten, maar volgens Sport Preventie Tandletsel (SPTL) kan een verplichting niet uitblijven. Het is bewezen dat een goed passend bitje de beste bescherming geeft aan de tanden bij sporten als rugby, waterpolo, boksen, kickboksen en onderwaterhockey.

De discussie over het verplicht stellen van het bitje laaide op na de gruwelijke klap die international Seve van Ass kreeg met de stick van Valentin Verga in hoofdklasseduel tussen Rotterdam en Amsterdam. Van Ass brak zijn kaak en raakte 7 tanden kwijt. Hij droeg geen bitje.

SPTL hamert erop dat kinderen zo jong mogelijk moeten wennen aan het bitje. En dan aan iets goeds. Ouders kunnen beter niet die goedkope voorgevormde bitjes kopen of die zogeheten 'boil en bites', want die vervormen pas bij 70 graden. Tegen relatief lage kosten is een bitje op maat te maken en die vormen echt de beste preventie tegen tandletsel. Voor iedere speler is het bitje zodanig aan te passen, dat het comfort optimaal is; dat je geen problemen hebt met de ademhaling en het praten.

Cruciaal is dat de beschermer goed vastzit, de juiste dikte heeft en genoeg ruimte geeft bij de omslagplooi. Dan verdeelt het bitje de klap en blijven de tanden zitten.

Bron: Volkskrant.nl, 14 november 2013

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
14 november 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd