Bosbessen tegen parodontitis

Uit een publicatie in het Journal of Agricultural and Food Chemistry blijkt dat een extract van wilde bosbessen kan helpen bij het voorkomen van parodontitis en bij het verminderen van antibiotica gebruik.

Canadese onderzoekers onderzochten of natuurlijke antibacteriële mengsels van hulp zouden kunnen zijn bij het behandelen van parodontitis. Ze keken specifiek of bosbessen polyfenolen Fusobacterium nucleatum zouden kunnen bestrijden, wat een van de hoofdbacteriën is die actief is bij parodontitis. Ze focusten op deze polyfenool aangezien het bekend is dat bosbessen helpen tegen door voedsel overgedragen ziekteverwekkers.

Uit het onderzoek bleek dat de wilde bosbessen extracten daadwerkelijk zowel de groei van Fusobacterium nucleatum verminderden, als het vormen van biofilms. Daarnaast blokkeerde het moleculaire ontstekingen, wat een belangrijk aspect is bij parodontitis.

Naast dit onderzoek zijn de onderzoekers ook druk bezig met het ontwikkelen van een apparaat dat het bosbessen extract langzaam in de mond zou kunnen verspreiden na het poetsen, om zo parodontitis vaker te kunnen voorkomen.

(Bron: dental INFO, oktober 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
29 oktober 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd