Broccoli-extract veelbelovend voor preventie van mondkanker

Broccoli-extract beschermt tegen mondkanker bij muizen en toonde ook positieve resultaten bij een kleine groep gezonde menselijke vrijwilligers. De veelbelovende resultaten zullen verder worden onderzocht in een klinische proef met proefpersonen die een hoog risico hebben op het ontwikkelen van mondkanker.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat broccoli een hoge concentratie van sulforafaan heeft. Een hoge concentratie van sulforafaan beperkt de gevolgen van kankerverwekkende stoffen. Huidig onderzoek toont aan dat sulforafaan mondkanker bij muizen kan voorkomen en geeft daarom ook hoop dat sulforafaan kan worden gebruikt bij preventie van mondkanker bij mensen die hierop een verhoogd risico hebben door bijvoorbeeld chronische blootstelling aan kankerverwekkende stoffen.

Het gebruik van eenvoudige zaadpreparaten of plantenextracten om de kanker te voorkomen wordt ook wel groene chemopreventie genoemd. Groene chemopreventie is goedkoper en er zijn minder middelen voor nodig dan bij een traditioneel farmaceutisch onderzoek. Ook kan het middel makkelijker worden verspreid in ontwikkelingslanden waar hoofd-halskanker vaak voorkomt.

(Bron: Biospace, augustus 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.