Cafeïne stimuleert drinken van frisdrank

De toevoeging van cafeïne aan suikerhoudende frisdranken zorgt ervoor dat mensen meer van deze dranken gaan drinken dan wanneer er geen cafeïne in zit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Deakin Universiteit in Melbourne. De onderzoekers pleiten voor strengere regels rondom cafeïne als toevoeging, aangezien de stof leidt tot een verhoogde suikerinname en daarmee bijdraagt aan gezondheidsproblemen als obesitas en cariës.

 Het Australische onderzoek werd uitgevoerd met 99 proefpersonen met een leeftijd tussen 18 en 30 jaar. Zij werden (blind) toegewezen aan een onderzoeksgroep en kregen 4 weken lang een suikerhoudende frisdrank met of zonder cafeïne te drinken. Ze mochten zo veel of weinig van de drank drinken als ze zelf wilden. De hoeveelheid cafeïne in de frisdrank was vergelijkbaar met de hoeveelheid in commercieel verkrijgbare cola.

Over de gehele onderzoeksperiode bleken de proefpersonen in de groep met cafeïne significant meer frisdrank te drinken: gemiddeld 419ml per dag, terwijl de groep zonder cafeïne slechts 273ml per dag dronk. Daarmee zorgde de toegevoegde cafeïne voor een forse verhoging in de inname van suiker, aldus de onderzoekers.

In Australië moeten producten die cafeïne bevatten, zoals frisdrank en energiedrankjes, dit vermelden op het etiket. De hoeveelheid cafeïne mag niet meer zijn dan 145mg/kg. Er zijn echter geen adviezen of grenzen voor de dagelijkse inname van cafeïne. De onderzoekers pleiten voor het verlagen van de maximale hoeveelheid cafeïne, vooral in producten die tevens veel suiker bevatten, en meer onderzoek naar een acceptabele dagelijkse innamehoeveelheid.

Het onderzoek, getiteld ‘Caffeine increases sugar-sweetened beverage consumption in a free-living population: A randomised controlled trial’, werd in januari gepubliceerd in Journal of Nutrition.

(Bron: http://www.dental-tribune.com, 20 april 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
23 april 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd