Gepubliceerd op: 10-05-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 231)

Camera toont tandplaque bij kinderen

Tandheelkundig

In het kader van het proefproject ‘Zien is poetsen’ geeft de GGD Fryslân op een aantal basisscholen les in tandenpoetsen met behulp van een speciale orale camera. De camera maakt tandplaque zichtbaar en geeft een beeld van waar beter moet worden gepoetst. Onderzocht wordt of het effect van poetslessen met camera groter is dan poetsles zonder camera. De verwachting is dat dit effect groter is, omdat ouders en kinderen met behulp van beeld en bijbehorend advies worden geconfronteerd met hun mondgezondheid. Na ongeveer 6 tot 7 weken maakt de GGD Fryslân opnieuw foto’s van de kindergebitten en wordt gekeken of de mondgezondheid is verbeterd.

Het initiatief moet het belang van goed poetsen onderstrepen en kinderen motiveren 2 keer per dag 2 minuten hun tanden te poetsen. Een goede mondgezondheid is belangrijk omdat tandbederf een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid en op de levenskwaliteit.

Het project wordt uitgevoerde in samenwerking met het Ivoren Kruis en een zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar stelt de zogeheten ‘quantitative light-induced fluorescence (QLF)-camera beschikbaar en het Ivoren Kruis zorgt voor het lesmateriaal.

(Bron: GGD Fryslân)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
10 mei 2013
rubriek
Actueel
Gerelateerd