(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd mei 2016; 123: 235)

Cariësbestrijding met een pil

Scientias meldt dat de bestrijding van cariës in de toekomst wel eens verrassend eenvoudig zou kunnen worden: een kwestie van een pil slikken. Het bericht is gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Universiteit van Florida. Onderzoekers ontdekten daar een nieuwe bacteriestam in de mond. Het gaat om een nog niet eerder geïdentificeerde stam van Streptococcus. De stam draagt voorlopig de naam A12. Deze tot op heden onbekende bacteriestam blijkt een zeer schadelijke andere bacterie te bestrijden: Streptococcus mutans, die suiker omzet in melkzuur en zo bijdraagt aan een hogere zuurgraad in de mond, met een grotere kans op cariës. A12 blijkt niet alleen het zuur te bestrijden, maar ook vaak Streptococcus mutans te doden. Onderzoeker Robert Burne: “En als A12 Streptococcus mutans niet doodt, dan verstoort deze de bacterie de processen van Streptococcus mutans wel zodanig dat deze er niet goed in slaagt om ziekte te veroorzaken. Als je ze samen laat groeien, groeit Streptococcus mutans niet goed en slaagt deze er ook niet goed in om een biofilm – ook wel bekend als tandplaque – te vormen.”

In de toekomst kunnen mensen met een grote kans op cariës wellicht een pil slikken met daarin A12-bacteriën. Burne: “Je plaatst dit probioticum in een gezond kind of een volwassene die de kans heeft om gaatjes te ontwikkelen. En hoe vaak je dat ook moet doen – één keer in je leven of één keer in de week – het idee is dat je een achteruitgang van de mondgezondheid kan voorkomen door de patiënt natuurlijke en voordelige organismen toe te dienen.”

Nader onderzoek moet aantonen hoe mensen met een verhoogde kans op cariës zijn te indenticficeren. Ook is er nog meer onderzoek nodig naar A12, alvorens er een effectief probioticum kan worden geproduceerd.

(Bron: Scientias, 14 maart 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
22 maart 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd