Chirurgen plaatsen 3D-geprint titanium kaakgewricht

Een jonge Australiër heeft een unieke kaakgewricht-prothese gekregen: de ‘kunstkaak’ van titanium is vervaardigd met een 3D-printer. Mond-, kaak- en aangezichtschirurgen van de Universiteit van Melbourne werkten samen met medische ingenieurs om het temporomandibulaire gewricht te maken en plaatsen.

De patiënt werd geboren met condylaire hypoplasie, waardoor het temporomandibulaire gewricht zich niet ontwikkelde. Hierdoor groeide de linkerzijde van zijn kaak – en daarmee van zijn gezicht – veel minder dan rechts. Hij kreeg problemen met zijn kaakbeweging, kon slecht kauwen en had moeite met fysieke gezichtsuitdrukkingen.

Operatief werd een titanium prothese geplaatst om de kaak te herstellen. De prothese werd gemaakt met behulp van de nieuwste methode om metaal in 3D te printen, ontwikkeld door het Australische 3D Medical. Door het te printen, kon de prothese precies op maat worden gemaakt.

De eerste resultaten zien er goed uit: zowel klinisch als biomechanisch werkt de gewrichtsprothese naar behoren. De mka-chirurgen hopen dat met deze techniek steeds meer mensen een dergelijke gespecialiseerde en op maat gemaakte prothese kunnen krijgen.

(Bron: Dental Tribune, 8 juli 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.