(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 127)

Coating kan hechting bacteriën aan implantaat voorkomen

Implantaten bestaan in veel verschillende soorten en maten, van heupprothesen tot kronen in de mond. De hechting van bacteriën aan implantaten is de voornaamste reden dat implantaten worden afgestoten door het lichaam. Door biomedische implantaten te voorzien van een speciale coating is het mogelijk om de hechting van bacteriën tegen te gaan, zonder dat het implantaatmateriaal minder goed wordt opgenomen door het lichaam. Jan Swartjes ontwikkelde in een promotieonderzoek een paar van zulke nieuwe coatings.

Op 26 januari 2015 promoveerde hij op zijn proefschrift ‘Innovative coatings for anti-bacterial surfaces’aan de Rijksuniversiteit Groningen. Promotoren waren prof. dr. ir. H.J. Busscher, prof. dr. H.C. van der Mei.

Swartjes onderzocht verschillende soorten coatings uit verschillende soorten materialen, zoals die gebaseerd op polyethyleen glycol (PEG), DNase I en PLGA. Die laatste coating, gecombineerd met DNase I, bleek de hechting van bacteriën op titanium met 99% tegen te kunnen gaan. Ook bleken de bacteriën minder goed in staat een laagje biofilm op te bouwen, en bleek de coating bestand tegen de extreme condities van operatiekamer en implantatie. De promovendus bepleit het gebruik van biologisch afbreekbare coatings die het implantaat bacterievrij houden totdat weefselintegratie heeft plaatsgevonden.

(Bron: Rijksuniversiteit Groningen, 26 januari 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.