(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 502)

Computergestuurde flexibele naalden bewijzen zich

Met computergestuurde flexibele naalden kan met grote nauwkeurigheid worden geinjecteerd in biologische weefsels, toont het promotieonderzoek van Momen Abayazid aan de Universiteit Twente. Voordeel van het systeem is dat de naalden obstakels of kritische weefsels kunnen ontwijken en dat het systeem tijdens het inbrengen van de naald is bij te sturen bij vervorming van het weefsel.

Bij veel diagnostische en therapeutische procedures wordt een naald ingebracht in zacht weefsel. In de regel wordt er gebruikgemaakt van stijve naalden met een relatief grote diameter. Nadeel hiervan is echter dat deze alleen rechtdoor kunnen en obstakels niet kunnen worden vermeden. Ook kan het weefsel bij het inbrengen van de naald vervormen, waardoor de naald doel mist.

De Universiteit Twente heeft nu een computergestuurd systeem ontwikkeld voor flexibele naalden met een asymmetrische punt die in bochten het lichaam in kunnen worden gestuurd. Doordat de naald met een robot wordt aangestuurd en tijdens het inbrengen wordt gevolgd – waardoor het mogelijk is om gaandeweg aanpassingen te maken – is de naald op submillimeterniveau nauwkeurig aan te sturen. Abayazid ontwikkelde het robotische systeem en het controlesysteem dat de naald aanstuurt, en het driedimensionale naald-lokalisatiealgoritme dat gebruikmaakt van echografiebeelden.

Het systeem is technisch klaar voor toepassing bij de mens. Verwacht wordt dat over 3 tot 4 jaar de eerste klinische onderzoeken van start kunnen gaan.

(Bron Universiteit Twente, 26 augustus 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
2 september 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd