Dames, onze tijd komt eraan!

Column

Ik lees in een krantenartikel dat minister Edith Schippers maar liefst 12 miljoen zal uittrekken voor onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen. In het artikel staat ook dat vrouwen 60% meer kans hebben op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. Ik vind dit een schrikbarend groot verschil. Ik vraag me af of een dergelijk verschil ook opgaat voor de tandheelkunde.

Bekend is dat er aandoeningen zijn waarbij de prevalentie verschilt per geslacht, ook kan de de morfologie van de gebitselementen per geslacht verschillen, en tijdens de zwangerschap kunnen gingivale aandoeningen opspelen. Er is dus wel degelijk een verschil tussen de dentitie van de man en die van de vrouw.

In de tandheelkunde is het huidige onderzoek gespitst op andere onderzoeksvariabelen; het gaat voornamelijk over roken, medicijngebruik, materiaaleigenschappen, en zelden over sekse-ongelijkheid in de tandheelkunde.

En ik dan: behandel ik vrouwelijke patiënten anders dan mannelijke patiënten? Maakt het uit of er een man of een vrouw in mijn behandelstoel ligt? Nee, dat maakt me helemaal niets uit. Ongeacht het geslacht van de patiënt behandel ik patiënten, zoals ik heb geleerd tijdens mijn opleiding: sekseneutraal. Mijn uitleg over het belang van een goede mondhygiëne is bij een vrouwelijke patiënt hetzelfde als bij een patiënt met een baard. Zowel vaders als moeders druk ik op het hart dat een gezonde mond belangrijk is tijdens de opvoeding van het kind. Meisjes èn jongens maak ik duidelijk dat je van gingivitis een slechte adem krijgt en dat dit de zoenkwaliteit niet bevordert. Ik kan er dus kort over zijn: mannen en vrouwen worden in de tandartsstoel hetzelfde behandeld!

Verderop staat een bericht – alweer over ongelijkheid – dat ook om aandacht vraagt. In eenzelfde functie blijken mannen meer te verdienen dan vrouwen. Dat is een veel interessanter onderwerp! Vrouwen stellen zich ook veel te bescheiden op. Eerst pikken we het dat we al jarenlang niet worden meegenomen in onderzoek en vervolgens hebben we in beloningsopzicht ook nog eens het nakijken!

Maar in de tandheelkunde lijkt de oplossing in zicht. Nu al zijn vrouwelijke studenten er in de meerderheid. Dat heeft gevolgen voor de tandheelkundige praktijk, maar op den duur moet deze ontwikkeling ook in tandheelkundig onderzoek terug te zien zijn. Dames, onze tijd komt eraan!

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
17 maart 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd