Data-analyse levert nieuwe voorspeller van darmkanker op

Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam, het Leids UMC en het UMC Utrecht hebben met behulp van grootschalige data-analyse een nieuwe voorspeller voor darmkanker aangewezen: het metabool syndroom. Het onderzoek is gepubliceerd in Comput Biol Med 2016; 76: 30-18.

De onderzoekers maakten met nieuwe technieken een voorspellend model voor darmkanker. Ze zochten naar onderscheidende patronen in ruim 263.000 (anonieme) elektronische patiëntendossiers. Van die ruim 263.000 hadden 1.292 patiënten de diagnose darmkanker gekregen. De informatici vergeleken de 2 groepen (wel/geen darmkanker) door software in de data te laten zoeken naar de verschillen in de aanloop naar de diagnose.

De onderzoekers konden bekende voorspellers van darmkanker (zoals leeftijd, ijzertekort en obstipatie) herbevestigen, maar vonden ook het metabool syndroom als nieuwe voorspeller. Een relatie tussen darmkanker en dit syndroom was al bekend, maar nu is het als voorspeller van darmkanker bewezen. “De techniek die is gebruikt maakt het op termijn mogelijk, op basis van routine-dossiergegevens bij een individuele patiënt met klachten, aan het bureau van de dokter een risicoberekening te maken. Dit kan helpen bij de beslissing de patiënt wel of niet voor verder onderzoek door te sturen,” aldus hoogleraar huisartsgeneeskunde Mattijs Numans. Mdl-arts Leon Moons: “Jaarlijks vinden er ongeveer 200.000 darmonderzoeken plaats. Gelukkig wordt de diagnose darmkanker niet vaak gesteld. Maar het onderzoek is wel belastend voor de patiënt. Met behulp van dit nieuwe model kunnen huisartsen ervoor zorgen dat uiteindelijk minder mensen een dergelijk belastend onderzoek hoeven te ondergaan.”

(Bron: Vrije Universiteit, 1 september 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
9 september 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd