De zwangere tandarts en haar belemmeringen...

Column

Op dit moment ben ik ruim 29 weken zwanger van onze eerste zoon en ondervind ik de belemmeringen van een zwangerschap tijdens mijn werk als tandarts. Het is niet gek dat na 29 weken mijn voorkant qua grootte ruim is toegenomen. Het grappige eraan is dat dit in relatief korte tijd is gebeurd waardoor mijn hoofd niet altijd beseft hoe breed ik ben geworden. Achteloos tik ik per ongeluk met mijn voorgevel bij patiënten brillen hun hoofd of hangt mijn buik weer tegen het oor van een patiënt. Daarnaast ben ik nog nooit zo actief bezig geweest met de juiste ergonomische houding toe te passen. Het naar voren hangen bij een lastige endodontische behandeling, voelt elke week minder prettig. Kortom, elke week voel ik dat het zwaarder wordt om in hetzelfde tempo door te blijven werken.

Als tandarts die als ZZP’er werkt, heb ik straks de mogelijkheid om 16 weken met zwangerschapsverlof te gaan waarbij mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt voor een uitkering en tevens het UWV een maandelijks bedrag uitkeert. Prachtig mooi geregeld, zou je zeggen. Toch besef ik de laatste weken dat een zwangerschap veel meer invloed op het werk heeft dan enkel het 16 weken afwezig zijn. Vooral vanaf week 25 begint het fysiek gewoon lastig te worden om in hetzelfde tempo door te blijven werken en dezelfde lange dagen te maken. Ik voel me veel vaker moe en ook het langdurig in dezelfde houding zitten voelt onprettig. Kortom, ik heb mijn aantal werkzame uren moeten aanpassen. Het werken als ZZP’er heeft veel voordelen, maar dat een zwangerschap ook vóór het verlof invloed op de maandomzet heeft, daar had ik nooit eerder bij stilgestaan. Ook straks, na het verlof, als ik besluit om te kolven zal ik minder actieve uren aan de stoel doorbrengen.

Een zwangerschap is prachtig en heerlijk, maar als ZZP’er moet je er wel rekening mee houden dat je maandomzet ongeveer 1 jaar lang lager uitvalt.

Lisa Vermeulen, tandarts

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

(beeld: Shutterstock)
(beeld: Shutterstock)
Info
publicatiedatum
20 september 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd