Dieet beschermt tegen Alzheimer

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben ontdekt dat een goed uitgebalanceerd dieet met stoffen die een positief effect op de ziekte van Alzheimer hebben, zoals onverzadigde vetten uit olijfolie en visolie, vitaminen en antioxidanten, de hersenen beschermt tegen de ziekte van Alzheimer. Dierexperimenteel onderzoek bij muizen wees uit dat dit dieet de membranen en verbindingen van hersencellen versterkte en bovendien zorgde voor een beter herstel van de cellen na stress.

Valerio Zerbi, die op 9 december 2013 promoveerde op dit onderzoek, onderzocht als eerste de effecten van dit dieet op het muizenbrein met behulp van MRI-scans en door hemzelf ontwikkelde software. Het positieve effect van het dieet was het duidelijkst wanneer het al bij beginnende Alzheimer werd toegediend: het verbeterde de vasculaire gezondheid en voorkwam neurale degeneratie.

Vanwege deze resultaten wordt het dieet nu ook getest bij mensen, in samenwerking met de voedingsindustrie. Zerbi ziet de toepassing van het dieet vooral in combinatie met bestaande behandelingen: “Met alleen het dieet zal Alzheimer nooit te voorkomen zijn”.

Bron: Radboud Universiteit, 21 november 2013

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.