(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 503)

Digitale dubbelganger voorspelt uitkomst operatie tumoren mondgebied

Mondholtekanker wordt bij voorkeur operatief verwijderd. Dit kan echter vervelende gevolgen hebben, zoals blijvende problemen met slikken en spreken. Als van tevoren duidelijk is dat de verwachte functionele gevolgen groot zijn kunnen arts en patiënt kiezen voor een alternatieve behandeling, bijvoorbeeld een combinatie van radio- en chemotherapie. Helaas blijkt het vaak lastig om vooraf een goede inschatting te maken van de gevolgen van de operatie.

Het Antoni van Leeuwenhoek is daarom, in samenwerking met de Universiteit Twente, een project gestart waarvan het uiteindelijke doel is om een digitale dubbelganger van patiënten te maken. Op die dubbelganger kan de operatie dan vooraf virtueel worden uitgevoerd.

Promovendus Maarten van Alphen werkte afgelopen jaren aan de technische kant van dit project. Op 27 augustus 2015 promoveerde hij aan de Universiteit Twente. Dankzij het werk van Van Alphen is een belangrijke eerste stap gezet richting de realisatie van de digitale dubbelganger. Hij werkte aan een biomechanisch model van de tong en de lippen, en aan de techniek om dit model straks per patiënt te kunnen personaliseren. Dat is nodig, omdat bij ieder individu de spieren en de zenuwen toch net iets anders lopen. Met behulp van een voor de patiënt weinig vervelend onderzoek kan het basismodel worden aangepast aan eigen tong en lippen.

Het model van de digitale dubbelganger moet nu nog verder worden uitgebreid, zodat ook andere onderdelen van het mond- en keelgebied erin worden meegenomen. Daarna kan de techniek worden vertaald naar een toepassing in de kliniek. Onderzoeksleider prof. dr. Fons Balm hoopt dat hij over enkele jaren de eerste patiënten op deze manier persoonlijker en nauwkeuriger kan adviseren over hun behandeling.

 (Bron: AVL, 27 augustus 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
2 september 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd