(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 592)

Dr. Carl Witthaus Medaille voor Bart Fledderus

Op 25 oktober 2014 ontving scheidend bestuurslid Bart Fledderus, tandarts, uit handen van de voorzitter van het Ivoren Kruis, Teun Rietmeijer, de Dr. Carl Witthaus Medaille. Deze medaille is een uiting van waardering voor personen die een zeer belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het werk van de vereniging.

Fledderus kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor het bevorderen van mondgezondheid door middel van preventie. Van groot belang was ook zijn beschouwende en nuchtere visie op de mogelijkheden voor samenwerking met organisaties voor bijzondere tandheelkunde en kwetsbare groepen. Daarmee heeft hij belangrijke bijdragen geleverd voor het realiseren van de doelstellingen van het Ivoren Kruis.

Dr. Carl Witthaus wordt beschouwd als de grondlegger van de sociale tandheelkunde in Nederland en was de stuwende kracht achter de oprichting van het Ivoren Kruis in het begin van de vorige eeuw. Witthaus werd in 1868 in Osnabrück geboren, studeerde tandheelkunde in Berlijn, vestigde zich in Nederland als tandmeester en keerde na een intermezzo in Amerika weer terug als tandmeester in Rotterdam. In 1896 hield Witthaus voor het Nederlands Tandheelkundig Genootschap een lezing over cariëspredispositie en cariësprofylaxe. Hij betoogde dat levensgewoonten bij het optreden van cariës een grote rol spelen. Hij noemde voeding en roken als belangrijke factoren. Roken zou volgens Witthaus het cariësproces remmen, maar mocht vanwege de schadelijke gevolgen voor de algemene gezondheid, niet worden aangeraden. Cariës zou kunnen worden voorkomen door het gebit te reinigen met een borstel, tandenstokers en zijden of elastieken draadjes. Een man met een belangrijke wetenschappelijke visie.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Teun Rietmeijer (links) en Bart Fledderus
Teun Rietmeijer (links) en Bart Fledderus
Info
publicatiedatum
29 oktober 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd