Druppel bloed straks voldoende voor diagnosticeren kanker

Onderzoekers van het Cancer Center Amsterdam (CCA) van VUmc hebben een techniek ontwikkeld die kanker in een vroeg stadium kan opsporen in een druppel bloed. Verwacht wordt dat een test binnen 5 jaar beschikbaar is voor de eerste patiënten. De onderzoekers hebben hun bevindingen onlangs gepubliceerd in Cancer Cell.

De onderzoeksgroep ontdekte dat bloedplaatjes van kankerpatiënten RNA (kopieën van delen van het DNA) van de tumor bevatten. Deze bloedplaatjes bevatten unieke RNA-patronen die het mogelijk maken om gezonde individuen te onderscheiden van kankerpatiënten met een zekerheid van 96%. Huidige opsporingsmethoden voor kanker (scans, biopten) kosten veel tijd, zijn moeilijk uitvoerbaar en duur, en zijn voor de patiënt vaak belastend. De mogelijkheid om via het bloed tumoren te detecteren, ‘liquid biopsies’genaamd, is een enorme vooruitgang voor de (vroeg)diagnostiek van kanker.

Het bleek mogelijk het RNA-profiel in bloedplaatjes van kankerpatiënten te koppelen aan het orgaan waar de tumor is ontstaan. De bloedplaatjesprofiel kan ook helpen te bepalen welk type behandeling het beste is. Dit is namelijk afhankelijk van de mutaties in het DNA van de tumor. Bovendien is het mogelijk tijdens de behandeling op verschillende momenten door metingen in het bloed te zien of de behandeling effectief is.

Het CCA richt momenteel een centrum in dat bloed van duizenden patiënten met kanker gaat verzamelen voor verdere testontwikkeling en grootschalige validatie van de bevindingen. Dit gebeurt is samenwerking met verschillende internationale partners. VUmc heeft ook een bedrijf opgezet dat de exclusieve rechten op de ontwikkeling van deze bloedtesten heeft verworven. Verder is een App ontwikkeld die in de toekomst via een wifi-verbinding diagnoses kan stellen op basis van de genetische profielen van bloedplaatjes van patiënten. Zo kunnen ziekenhuizen over de hele wereld meewerken aan het diagnosticeren en monitoren van kanker.

(Bron: Vumc, 20 oktober 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
2 november 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd