E-sigaret blijkt ook DNA te beschadigen

Amerikaanse onderzoekers van de University of Connecticut kwamen tot de conclusie dat e-sigaretten net zo schadelijk kunnen zijn als gewone sigaretten.

De onderzoekers vergeleken e-sigaretten met en zonder nicotine en gewone sigaretten met en zonder filter. Voor het meten van effecten op menselijk DNA gebruikten zij een 3D-geprint apparaat, waarin de reactie in het menselijk lichaam wordt nagebootst. Uit de metingen bleek dat e-sigaretten met een op nicotine gebaseerde vloeistof potentieel net zo schadelijk voor het DNA waren als gewone sigaretten zonder filter. Daarnaast concludeerden ze dat de damp van e-sigaretten zonder nicotine evenveel DNA-schade veroorzaakten als gewone filtersigaretten. De onderzoekers denken dat dit komt door de chemische toevoegingen in de e-sigaretdamp. Celmutaties door DNA-schade kunnen leiden tot kanker.

De onderzoekers wijzen erop dat de mate van DNA-schade afhangt van de hoeveelheid damp die wordt geïnhaleerd, de andere toevoegingen aan de e-sigaretampul, of er wel of geen nicotine in zit en nog een aantal andere factoren. Het onderzoek is gepubliceerd in ACS Sensors (2017; 2: 670–678).

(Bron: EurekAlert, 12 juni 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
16 juni 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd