(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd februari 2018; 125: 66)

Eerste sigaret resulteert in dagelijks roken

Uit een grootschalig onderzoek, gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research,  in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Zeeland blijkt dat de eerste sigaret bij 70% van de mensen resulteert in een dagelijks rookgewoonte.

De onderzoekers verzamelden data uit 8 enquêtes die representatief waren voor de gemiddelde volwassen bevolking en waarvan het responspercentage tussen de 45 en 88% lag. In totaal werden 216.314 respondenten geïncludeerd. Hiervan had 60,3% aangegeven weleens een sigaret te hebben uitgeprobeerd. Van hen resulteerde dit bij 68,9% (95% CI = 60,9-76,9%) in het dagelijks roken van sigaretten. Volgens hoofdonderzoeker Peter Hajek is met dit onderzoek aangetoond hoe belangrijk het is om te voorkomen dat mensen een eerste sigaret gaan roken.

Er waren ook zorgen dat elektronische sigaretten net zo verslavend kunnen zijn als gewone sigaretten, maar dat is niet het geval”, voegt Hajek toe. “Het is opvallend dat heel weinig van de eerste rokers van e-sigaretten een dagelijkse rookgewoonte van e-sigaretten ontwikkelen, terwijl dit bij de eerste gebruikers van een conventionele sigaret voor een groot deel wel het geval is.”

(Bron: Queen Mary University of London, 10 januari 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.