(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 314)

Ehealth-therapie blijkt effectief

Patiënten met chronische lichamelijke aandoeningen ervaren regelmatig problemen in het dagelijks leven. Ze hebben problemen met acceptatie of stemmingsklachten of ze kunnen moeilijk omgaan met pijn, klachten, beperkingen en een aangepaste levensstijl. Psychologische behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) kunnen deze patiënten hierbij ondersteunen. De effectiviteit van ‘face to face’-therapie bij chronische lichamelijke aandoeningen is eerder aangetoond. Ehealth-CGT is een nieuwe manier om deze behandelingen online aan te bieden.

Er komen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken naar de effectiviteit van online flexibele en drempelverlagende programma’s om patiënten te ondersteunen. Sylvia van Beugen en collega’s hebben de effectiviteit voor specifieke patiëntgroepen systematisch onderzocht (J Med Internet Res 2014;16(3): e88).

Patiënten met chronische lichamelijke aandoeningen kregen een behandeling gericht op cognitieve gedragstherapie (CGT). Online werd contact onderhouden met een behandelaar over bijvoorbeeld chronische pijn, tinnitus, prikkelbare darmsyndroom, diabetes en borstkanker. De Ehealth-CGT verminderde angstige en depressieve klachten.

De effecten van Ehealth waren het sterkst bij uitkomsten die direct te maken hadden met de aandoening zelf, bijvoorbeeld de gevolgen voor de levenskwaliteit, evenals bij lichamelijke symptomen die rechtstreeks met de aandoening te maken hebben, zoals hoofdpijn en fysieke klachten van het prikkelbare darmsyndroom. Interventies van langere duur bleken ook vaker effect te sorteren bij depressieve klachten dan interventies van kortere duur.

Ehealth-CGT blijkt een effectieve methode om patiënten met chronische lichamelijke aandoeningen te ondersteunen en hun lichamelijk en psychisch welbevinden te verbeteren. De grotere effecten bij klachten die direct met de aandoening hebben te maken, onderstrepen het belang van zorg op maat voor de individuele patiënt en voor de problematiek.

(Bron: Rijksuniversiteit Leiden, 28 april 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
7 mei 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd