Extra gezondheidsvoordelen kauwgom lastig te bewijzen

In een promotieonderzoek bestudeerde Stephan W. Wessel de gezondheidsvoordelen van kauwgom. Het onderzoek toont dat de kauwbeweging speekselvorming stimuleert. Kauwgom verwijdert zo voedselresten tussen de tanden, vermindert een droge mond en vermindert tandplak. De promovendus classificeert dit als de ‘basiseffecten’ van vrijwel iedere soort suikervrije kauwgom. Hij ging verder na of het mogelijk is stofjes toe te voegen die ook andere mondproblemen kunnen aanpakken, zoals bijvoorbeeld het voorkomen van tandverkleuring en tandsteenvorming, en vermindering van het aantal bacteriën in het speeksel en de hoeveelheid tandplak. Daarvoor voegde hij ingrediënten toe aan kauwgom en liet 10 vrijwilligers 4 weken lang 3 keer per dag kauwgom kauwen met en zonder de toegevoegde ingrediënten. Vervolgens bestudeerde hij het aantal bacteriën in de tandplak, hun levensvatbaarheid en samenstelling.

Het kauwen van de kauwgom met of zonder extra ingrediënten bleek niet minder bacteriën op te leveren in de tandplak, en ook waren deze bacteriën niet minder levensvatbaar. Wel kwamen er door het kauwen van kauwgom meer verschillende soorten bacteriën in het tandplak voor. Zo’n meer diverse samenstelling kan gezonder zijn dan een meer eenzijdige samenstelling.

Tot slot werd geprobeerd bacteriën te ‘vangen’ met kauwgom. Dat lukte. Wessel concludeert dan ook in zijn proefschrift dat het goed mogelijk is om bacteriën te verwijderen met kauwgom, maar dat een volgende stap moet zijn om voornamelijk ziekteverwekkende bacteriën te vangen. Om andere effecten dan de ‘basiseffecten’ aan te kunnen tonen, moet nieuwe kauwgom echter eerst langdurig worden gebruikt.

(Bron: RUG, 2 maart 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
3 maart 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd