(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd september 2017; 124: 407)

Gebruik elektronische sigaret leidt tot mondklachten

Het dagelijks gebruik van elektronische sigaretten verhoogt het risico van een breuk (‘cracked tooth’) of afbreken van een gebitselement en van pijn aan de tong of aan de binnenkant van de wangen. Dit blijkt uit Koreaans onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in PlosOne (2017; 12: e0180506).

In het Koreaanse onderzoek werden 65.528 leerlingen uit het voortgezet onderwijs ondervraagd over hun gebruik van de elektronische sigaret en over eventuele mondklachten (gingivale pijn, bloeding, tong- of wangpijn en of ze last hadden gehad van cracked tooth of afgebroken gebitselementen. De leerlingen konden worden verdeeld in 4 groepen: 0,5% was dagelijks gebruiker van de elektronische sigaret (n = 297), 1,9% had 1 tot 29 dagen de afgelopen maand de elektronische sigaret gebruikt (n = 1.259), 5,9% was voormalig gebruiker (n = 3.848) en 91,8% had nog nooit een elektronische sigaret gebruikt (n = 60.124).

Uit een vergelijking tussen de gebruikersgroepen met de groep die nog nooit een elektronische sigaret had gebruikt, kon worden geconcludeerd dat de gebruikersgroepen een grotere kans hadden op een cracked tooth of afgebroken gebitselement dan de niet-gebruikers. Daarnaast bleek dat de dagelijkse gebruikers van een elektronische sigaret meer kans hadden op tong- of wangpijn vergeleken met de niet-gebruikers. Overigens bleek ook uit dit onderzoek dat gingivale pijn of bloeding niet geassocieerd was met het gebruik van de elektronische sigaret.

(Bron: PlosOne, 11 juli 2017)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
16 augustus 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd