(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 479)

Geen concensus over de beste tandenpoetstechniek

Wie wil weten wat de beste tandenpoetstechniek is, krijgt geen eenduidig poetsadvies. Dat is de conclusie van een onderzoek dat recent werd gepubliceerd in het British Dental Journal (BDJ).

De onderzoekers vergeleken de aanbevelingen van tandartsverenigingen, tandenborstel- en tandpastafabrikanten, professionele handleidingen en medische studieboeken. De conclusie luidt dat er geen overeenstemming is over poetstechniek, frequentie en duur van de ideale poetsbeurt. Ook is er volgens de onderzoekers nog nauwelijks onderzoek naar gedaan.

Eerder toonde een literatuuronderzoek (Crochane Reviews) dat poetsen met een elektische tandenborstel meer plaque verwijdert en beter is voor de gingiva dan handmatig poetsen. Maar veel mensen poetsen de tanden nog handmatig en de technieken daarvoor zijn allesbehalve eenduidig. De auteurs van het artikel in het BDJ benadrukken daarom het belang van een eenduidig advies voor handmatig poetsen. Echter, hiervoor zijn er nog geen evidence-based aanbevelingen, aldus onderzoeker Wainwright. Tandenpoetsen blijkt geen populair onderzoeksonderwerp in de tandheelkunde. Het opzetten van een goed onderzoek is lastig. Het vraagt om een experimentele aanpak: mensen een andere poetstechniek aanleren, dat vereist gedragsverandering en dat is erg lastig, en vervolgens registreren hoe de mondhygiëne verandert. Bovendien moeten daarvoor grote onderzoeksgroepen over een langere tijd worden gevolgd.

Bron: British Dental Journal, 8 augustus 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
13 augustus 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd