Geldinjectie redt tandheelkunde

Het UMCG-bestuur redt de noodlijdende opleiding tandheelkunde met een eenmalige injectie van een half miljoen euro. Voor de mondzorg in Noord-Nederland vindt het UMCG het van groot belang dat er een tandartsenopleiding in Groningen blijft bestaan. Door een opeenstapeling van problemen stond het voortbestaan van de opleiding onder druk.

Na een rapport over deze problemen, kwam vorig jaar ook nog eens een onverwachts hoog financieel tekort aan het licht. De opleiding moet daarom fors bezuinigen, 800.000 euro op een jaarlijks budget van 9,5 miljoen euro. Dat geld wordt vooral gezocht in het onderwijs, onderzoek en in de ondersteuning, maar het bezuinigingsplan is pas in mei gereed. Er is al wel een vacaturestop. De bezuiniging bestaat uit 5 ton om de structurele tekorten weg te werken en 3 ton om geld te sparen voor investeringen. Door de tekorten is er geen geld om het nieuwe curriculum in te voeren.

De financiële stimulans wordt gebruikt om een aantal noodzakelijke vernieuwingen door te voeren. Onbezette functies worden weer ingevuld en er zal worden geïnvesteerd in zogenoemde virtual reality, zodat studenten meer vaardigheden kunnen oefenen met computeranimaties.

Een teruglopend aantal patiënten zorgde voor minder inkomsten en minder patiënten voor de studenten om te behandelen. Patiënten liepen weg omdat behandelingen lang duurden, ze te vaak moesten terugkomen en omdat er ondanks het tekort aan patiënten ook een wachtlijst was. De opleiding gaat daarom de behandeling van patiënten stroomlijnen en nieuwe patiënten werven.

(Bron: Dagblad van het Noorden, 21 januari 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
21 januari 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd