Gemiddeld dragen gezonde mensen 5 typen virussen bij zich

Het is al lang bekend dat in ons lichaam allerlei bacteriën wonen die ons niet ziek maken. Sommige van deze bacteriën zijn zelfs van belang voor een goede werking van ons lijf. In een Amerikaans onderzoek werden de neus, huid, mond, uitwerpselen en vagina bestudeerd van 102 gezonde mensen die tussen de 18 en 40 jaar oud waren. Van de proefpersonen bleek 92% minstens 1m virus te bezitten. Sommige mensen huisvestten 10 tot 15 virussen. Gemiddeld bleken de proefpersonen 5 typen virussen te bezitten.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de virussen een positieve of negatieve invloed hebben op de gezondheid. Wellicht zorgen ze ervoor dat het immuunsysteem op scherp blijft staan, zodat het direct kan reageren als er gevaar dreigt. Maar het kan ook zijn dat de rondhangende virussen de kans op ziekten vergroten.

De onderzoekers troffen in totaal 7 families virussen aan. In de mond werd in 98% van de gevallen het niet seksueel overdraagbare herpesvirus 6 of herpesvirus 7 aangetroffen. In zo’n 75% van de huidmonsters troffen de onderzoekers papillomavirussen aan. Ook de vagina werd gedomineerd door deze virussen. Adenovirussen – virussen die verkoudheid en longontsteking kunnen veroorzaken – kwamen ook op veel plekken op het lichaam voor. Het is mogelijk dat sommige virussen die de onderzoekers ontdekten zogenoemde latente (slapende) infecties waren die de mensen jaren geleden al opliepen. Maar veel virussen werden aangetroffen in lichaamssappen. Latente virussen verstoppen zich in cellen, niet in lichaamssappen.

Volgens de onderzoekers is het “belangrijk om te weten welke virussen in een mens aanwezig zijn zonder dat ze een probleem veroorzaken en welke virussen verantwoordelijk zijn voor serieuze ziekten. Hoewel meer onderzoek wacht, hebben we nu een veel beter beeld van de samenleving van virussen die van nature in gezonde mensen.”

Bron: Scientias, 17 september 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.