Gen zorgt ook voor hoger lichaamsgewicht niet-rokers

Een gen dat tot nu toe altijd in verband werd gebracht met rookgedrag blijkt sterk samen te hangen met lichaamsgewicht en Body Mass Index (BMI) van niet-rokers. Dat blijkt uit een onderzoek van een groot internationaal consortium, waar ook het Nederlands Tweelingen Register (NTR) van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) aan deelneemt.

Uit eerder onderzoek van het NTR is bekend dat rookgedrag voor een deel erfelijk is bepaald. Nu blijkt ook dat een variant in het nicotine-receptor gen er niet alleen voor zorgt dat sommige rokers meer sigaretten roken dan anderen, maar ook zorgt voor een lager BMI bij rokers en voor een hoger BMI bij mensen die nooit hebben gerookt. Deze genvariant heeft dus een ander effect bij rokers dan bij niet-rokers.

De grote vraag is waarom dit gen bij niet-rokers samenhangt met een hoger BMI. Jacqueline Vink van het NTR zegt hierover: “Een mogelijke verklaring is dat de variant niet alleen betrokken is bij de reactie op nicotine, maar ook een meer algemene rol speelt bij het gevoel van beloning. Dat kan een prettig gevoel zijn na het roken van een sigaret, maar dat kan net zo goed een prettig gevoel zijn na het eten van een lekkere maaltijd, een tussendoortje of een dropje. Waar rokers met deze genvariant een gevoel van voldoening halen uit een sigaret, doen niet-rokers met dezelfde genvariant dat uit lekker eten”.

In de discussie over obesitas moeten dus worden erkend dat sommige mensen gevoeliger zijn voor de effecten van voedsel en meer moeite hebben om eten te laten staan. Omdat bekend is hoe weinig effectief algemene richtlijnen zijn als het gaat om matig eten, is dat belangrijke informatie.

Het onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om meerdere factoren mee te nemen in genetisch onderzoek.

(Bron: Vrije Universiteit Amsterdam, 9 december 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
16 december 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd