(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd juli/augustus 2018; 125: 363)

Genetisch bewijs: lichtverwerking speelt rol bij bijziendheid

Onderzoek onder leiding van het Erasmus MC heeft nu moleculair bevestigd dat licht, of juist het gebrek eraan, een belangrijke trigger is voor het ontstaan van bijziendheid. Eerder waren hiervoor al aanwijzingen uit epidemiologisch onderzoek.

De onderzoekers identificeerden 161 genetische factoren voor brilsterkten en bijziendheid. Deze factoren spelen een rol in alle celtypen van het netvlies en vervullen verschillende functies binnen het oog. De voornaamste factor voor bijziendheid was de detectie en verwerking van licht.

Bijziendheid ontstaat bij een te lange oogbol, waardoor het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies valt in plaats van erop. Daardoor ziet menin de verte niet meer goed. Een bril, lenzen of chirurgische behandeling kunnen dit voor het zicht verhelpen, maar voorkomen niet de kans op ernstige slechtziendheid door bijvoorbeeld myopische maculadegeneratie, netvliesloslating en glaucoom.

Bijziendheid is in de laatste jaren fors toegenomen. Niet alleen in Azië, ook in Europa is deze trend duidelijk zichtbaar: 50% van de huidige 20-jarigen is nu bijziend. Onderzoeker Milly Tedja: “Dit is vooral zorgelijk voor mensen met hoge brilsterkten, omdat juist zij een groot risico hebben op oogheelkundige complicaties. Wij verwachten dat bijziendheid in de toekomst de belangrijkste oorzaak van blindheid gaat worden”.

Oogarts Caroline Klaver reageert opgetogen: “Dit onderzoek levert genetisch bewijs dat lichtverwerking in het oog belangrijk is voor bijziendheid. Licht heeft invloed op de manier waarop de binnenste laag van het oog communiceert met de buitenste laag om het oog te laten groeien op de kinderleeftijd. Bevolkingsonderzoek Generation R liet al eerder zien dat bijziende kinderen minder lang buiten spelen. Daarom adviseren wij ouders om kinderen het dichtbijwerk af te laten wisselen met ten minste twee uur per dag buiten zijn.”

De resulaten van dit genetische onderzoek naar bijziendheid zijn gepubliceerd Nature Genetics (mei 2018).

(Bron:  Erasmus MC, 29 mei 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
15 juni 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd