(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 535)

Goede mondzorg geboden bij gebruik denosumab

Ernstige hypocalciëmie en osteonecrose van de kaak zijn bekende bijwerkingen bij patiënten die met denosumab behandeld worden. Het risico op deze aandoeningen kan worden verkleind door goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontrole.

Patiënten dienen door hun arts op risicofactoren te worden gecontroleerd en zo nodig een preventieve tandheelkundige behandeling te ondergaan en eventuele mondproblemen direct te melden bij de behandelend arts. Het risico op hypocalciëmie kan bovendien worden verkleind door suppletie van calcium en vitamine D en door regelmatige controle van de calciumspiegels. Het risico op hypocalciëmie is groter bij een slechtere nierfunctie.

Een brief met deze belangrijke risico-informatie is door de fabrikant in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd naar alle relevante medisch specialisten.

Denosumab remt de botafbraak en versterkt hierdoor de botten. Denosumab wordt voorgeschreven aan patiënten met botproblemen door uitzaaiingen van kanker in de botten (Xgeva), osteoporose en botverlies gerelateerd aan hormoonablatietherapie (Prolia).

Bron: CBG, 26 september 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
7 oktober 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd