Grote verschillen kosten handeczeem

Een systematische literatuuronderzoek naar kosten die gepaard gaan met handeczeem laat zien dat hierin grote verschillen bestaan. De totale jaarlijkse uitgaven liggen tussen 1.712 en 9.792 euro per patiënt, berekenen onderzoekers in Contact Dermatitis (2016; online 24 mei).

Onderzoekers van het UMCG verzamelden 6 onderzoeken naar de kosten van handeczeem. De onderzoeken waren uitgevoerd tussen 2006 en 2013 en vonden vooral in Europa plaats.

De uitkomsten van het literatuuronderzoek laten zien dat de jaarlijkse directe ziektekosten varieerden van 521 tot 3.829 euro. De jaarlijkse indirecte kosten kwamen uit tussen 100 en 6.846 euro. De kosten waren hoger wanneer er sprake was van ernstig handeczeem,vooral door meer ziekenhuisopnames. Verder werden relatief hoge indirecte kosten gezien in onderzoeken met patiënten met beroepsmatig handeczeem, en waren deze voornamelijk het gevolg van afwezigheid op het werk. Het onderzoek bevestigt de grote socio-economische last die gepaard gaat met handeczeem, vooral bij beroepsgerelateerd eczeem en bij ernstige vormen van handeczeem.

Verder stelden de auteurs een checklist op om in de toekomst het vergelijken van onderzoeken naar de kosten van handeczeem makkelijker te maken. Zo zouden standaard de arbeidsstatus en de ernst van het eczeem meegenomen moeten worden, en zou het precieze gebruik van zorg en de kosten hiervan te onderscheiden moeten zijn.

(Bron: NTvG, 6 juli 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
14 juli 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd