(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 70)

Helft chirurgische trials niet gepubliceerd

Bijna de helft van geregistreerde trials die een chirurgische behandeling onderzoeken, verschijnt niet in een vakblad. Dit blijkt uit onderzoek dat recent in The British Medical Journal  (2014; 349: g6870) verscheen.

De onderzoekers richtten hun blik op vergelijkende onderzoeken die in 2008 en 2009 in de clinicaltrials.gov database waren opgenomen, met als trefwoord ‘surgery’. Van 395 geïncludeerde onderzoeken gingen zij na wat ermee was gebeurd.

Eén op de 5 geregistreerde trials stopte nog voor afronding, meestal omdat er te weinig proefpersonen meededen. Van de 314 onderzoeken die wel werden afgemaakt werden er 208 in peer reviewed tijdschriften gepubliceerd. Dat wil zeggen dat 187 van de 395 (47%) van de trials niet werden gepubliceerd. Opvallend genoeg verlaagde sponsoring door de industrie de kans op publicatie (van de afgemaakte onderzoeken). De financiering maakte geen verschil bij het al dan niet afmaken van de trial. Multicenteronderzoek werd minder vaak afgemaakt, grote onderzoeken werden vaker gepubliceerd.

In een bijbehorend redactioneel commentaar (BMJ 2014; 349: g7089) worden nog meer misstanden genoemd als het gaat om trials. Kort samengevat: als ze al worden geregistreerd, afgemaakt en gepubliceerd, dan nog zijn de resultaten vaak niet relevant, omdat onderzoekers de verkeerde vragen stellen, geen goede vergelijkingen maken en zinloze uitkomsten meten.

(Bron: Medisch Contact, 6 januari 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
8 januari 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd