(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 6)

Hoe zink ouderdomsblindheid afremt

Zink remt de ontwikkeling van maculadegeneratie. Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt hoe zink dit doet. Een belangrijke factor voor maculadegeneratie is een te actief complementsysteem, dat deel uitmaakt van het immuunsysteem. Die lichte overactiviteit leidt uiteindelijk tot een versnelde slijtage van de gele vlek (macula) van het oog. Juist met de gele vlek kunnen we de meest kleine details waarnemen. Zink ‘kalmeert’ dat systeem, waardoor de ontwikkeling van ouderdomsblindheid wordt geremd. Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift PLOSone (2014; 9: e112682).

De belangrijkste oorzaak van blindheid in Nederland is ouderdomsblindheid, ook wel leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) genoemd. Ongeveer 100.000 Nederlanders leiden aan deze ingrijpende oogaandoening. Door de vergrijzing zal dit aantal de komende 10 tot 20 jaar waarschijnlijk verdubbelen. In grote, gerandomiseerde onderzoeken uitgevoerd door het toonaangevende National Eye Institute (Verenigde Staten) is aangetoond dat voedingssupplementen met zink het risico op progressie naar het eindstadium van LMD met 25% kan vertragen.

“Deze ontdekking kan verstrekkende gevolgen hebben voor allerlei andere aandoeningen”, zegt onderzoeker Klevering. “Kijk bijvoorbeeld naar bepaalde nierziekten, waarbij de overactiviteit van het complementsysteem ook een rol kan spelen.” Ook op het vlak van de medicijnontwikkeling is de ontdekking interessant. Diverse farmaceutische bedrijven werken inmiddels aan dure ‘complement-remmers’. Mogelijk is het dagelijks gebruik van extra zink een goed en goedkoop alternatief.

(Bron: Radboudumc, 20 november 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
3 december 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd