(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 314)

Hoge patiënttevredenheid over radiotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) wilde in 2010 een meetinstrument voor patiënttevredenheid. Onderzoeksinstituut Nivel ontwikkelde vervolgens de ‘Consumer Quality Index Radiotherapie’ (CQ-index). Nivel en NVRO zijn nu met de resultaten naar buiten gekomen. In totaal 2.000 patiënten van 17 van de 21 radiotherapeutische behandelcentra deden mee aan het onderzoek. De patiënten geven behandeling met radiotherapie gemiddeld een rapportcijfer 9,1, het hoogste rapportcijfer ooit gegeven binnen de CQ-index. Uitzonderlijk hoog, volgens de onderzoekers.

Het ambulancepersoneel heeft dit rapportcijfer ooit het dichtst benaderd, met een waardering van 9,0.

Ook al was het rapportcijfer voor alle centra hoog, de CQ-index is toch in staat om verschillen tussen de centra te laten zien. "De radiotherapeutische centra verschilden het meeste van elkaar in de keuzemogelijkheden van patiënten voor het tijdstip van de bestralingen, de ervaringen met de wachtkamer en behandelkamers en het spreken van dezelfde radiotherapeut", aldus het onderzoeksrapport.

De NVRO gaat de CQ-index Radiotherapie samen met andere partijen aanbieden bij het Kwaliteitsregister van Zorginstituut Nederland.

(Bron: Medisch contact, 28 april 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock.
Beeld: Shutterstock.
Info
publicatiedatum
30 april 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd