Hogere detectiegraad schisis door 20-wekenecho

Uit een literatuuronderzoek naar de effectiviteit van structureel echoscopisch onderzoek tijdens een zwangerschap bleek dat sinds de invoering van de 20-wekenecho in 2007 in Nederland de detectiegraad van geïsoleerde cheiloschisis of cheilopalatoschisis is gestegen van 32% naar 87%.

Bij het structurele echoscopisch onderzoek wordt beoordeeld of de bovenlip is gesloten. Het beoordelen van het palatum kan alleen door zeer ervaren onderzoekers/echoscopisten met onder andere driedimensionale technieken worden uitgevoerd. Daarom wordt een geïsoleerde palatoschisis doorgaans niet op basis van een standaard 20-wekenecho gediagnosticeerd. Verder stelden de onderzoekers vast dat bij foetussen met meerdere foetale afwijkingen de detectiegraad van schisis sinds 2007 gelijk is gebleven. Ook bleef het aantal voortijdig afgebroken zwangerschappen waarbij de foetus meerdere congenitale afwijkingen heeft (waaronder schisis), gelijk te zijn gebleven na invoering van de 20-wekenecho (74 versus 78%).

In het onderzoek, dat verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 23 juni 2017, werd tevens gekeken naar de effectiviteit van het structureel echoscopisch onderzoek bij neuralebuisdefecten en hartafwijkingen. Ook bij deze afwijkingen was de detectiegraad na 2007 gestegen.

(Bron: Ned Tijdschr Geneeskd 2017; 161: D1293)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
17 juli 2017
rubriek
Actueel
Gerelateerd