Hoogste aantal orgaandonoren ooit

In 2014 doneerden 537 mensen bij leven een orgaan, 3% meer dan in 2013. Alleen nieren en delen van levers kunnen bij leven worden gedoneerd. Levende donoren zijn verantwoordelijk voor 53% van het aantal getransplanteerde nieren. Het aantal weefseldonoren nam met 2% toe tot 1.705. Deze cijfers komen uit het jaarverslag 2014 van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

“De definitieve cijfers over 2014 laten een positief beeld zien”, aldus Bernadette Haase, directeur van de NTS. “We zijn blij met de toename in het aantal orgaandonoren. We weten nog niet zeker of er nu sprake is van een trendmatige stijging van het aantal donoren. Wat we wel zien is dat de nieuwe organisatie van donatie in de ziekenhuizen en de vele aandacht voor het belang van orgaandonatie zijn vruchten begint af te werpen.”

De resultaten van de landelijke invoering van de nieuwe donatiestructuur en de inzet van Zelfstandige Uitnameteams (ZUTs) lijken positief en minister Schippers van Volksgezondheid besloot deze projecten dan ook te verlengen.

Haase: “Ons gezamenlijke doel is echter nog niet bereikt, want we zijn er nog niet. De wachtlijsten worden iets korter. Maar nog steeds overlijden mensen die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan. De NTS blijft zich samen met onze partners in de ziekenhuizen en transplantatiecentra ten volle inzetten voor alle mensen op de wachtlijst. Er is veel gedaan, maar er is nog meer te doen.”

(Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting, 27 mei 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
3 juni 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd