(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd maart 2016; 123: 124)

Hoogste Chinese wetenschapsprijs voor Jo Frencken

Jo Frencken, hoofdonderzoeker Internationale Mondgezondheid (Radboudumc), ontving vrijdag 8 januari 2016 de Chinese International Science and Technology Cooperation Award. De prijs is de hoogste onderscheiding voor wetenschap en techniek in China en wordt uitgereikt aan internationale onderzoekers wiens werk een grote impact heeft gehad op de Chinese samenleving.

Jo Frencken staat aan de wieg van het Atraumatic Restorative Treatment-concept (ART). Een methode die bij uitstek geschikt is voor toepassing in ontwikkelingslanden en rurale gebieden. Het feit dat Frenckens methode voor preventieve en restauratieve mondzorg in een groot aantal landen is onderzocht en ingevoerd, is een belangrijke reden voor de toekenning van de Chinese wetenschapsprijs.

Frencken ontwikkelde het ART-concept 30 jaar geleden in samenwerking met de universiteit van Dar es Salaam in Tanzania. Inmiddels is ART uitgegroeid tot een volwaardig behandelconcept, dat niet alleen in ontwikkelingslanden kan worden toegepast, maar ook in Westerse landen.

Sinds 1993 heeft de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc een samenwerking met de opleiding in Wuhan in China. De afgelopen10 jaar voerde Jo Frencken diverse onderzoeksprojecten uit naar de toepassing van ART, waaronder in Wuhan. Frencken kreeg eerder, in 2015, ook een eredoctoraat van de Universiteit van Cuyo in het Argentijnse Mendoza. Ook de Universiteit van Maimonides in Buenos Aires onderscheidde hem met vanwege zijn inspanningen de afgelopen 40 jaar voor onder meer verbetering van de mondgezondheid in Latijns Amerika.

(Bron: Raboudumc, 8 januari 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Jo Frencken (in het midden)
Jo Frencken (in het midden)
Info
publicatiedatum
21 januari 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd