(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 75)

Hulp van tandheelkundestudenten

Vier jaar was Leon Janssen, manager Welzijn en Zorg van Woonzorgcentrum Sint Anna in Boxmeer, zonder succes op zoek naar een tandarts die ter plekke praktijk wilde houden. Janssen zocht daarop contact met de opleiding Tandheelkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen die sinds 2012 een module ouderenzorg in de opleiding heeft opgenomen.

Inmiddels hebben studenten 36 bewoners van het woonzorgcentrum bezocht. Natascha Molenaar, zesdejaars student: “De meeste bewoners vonden het prettig dat wij bij hen langs kwamen en dat zij niet naar een tandheelkundige praktijk hoefden te komen. De behandelingen hebben we uitgevoerd op de kamer van de bewoners. Soms was dit wat lastig, door bijvoorbeeld gebrek aan licht. Wij hebben wel een zaklampje bij ons om goed achter in de mond te kijken. In de meeste gevallen lukt het goed om de behandeling bij de bewoners op de kamer uit te voeren. Een voordeel hiervan is dat zij zich in hun vertrouwde omgeving bevinden en de verzorging altijd in de buurt is.”

Na controle van de mond is een mondzorgplan opgesteld en besproken met de docent, de bewoner, de familie en de verzorger van de bewoner. Na akkoord is het plan uitgevoerd. Dat kan zijn het bijslijpen van een gebitsprothese om drukplekken te verminderen, restaureren, of mondhygiëne-instructies verstrekken aan de bewoner of de verzorger.

Janssen: “Voor ons is het welzijn van bewoners het belangrijkste. Goede mondhygiëne hoort daar bij. Ik ben blij dat we de samenwerking kunnen voortzetten.”

(Bron: Cuijks weekblad, 7 januari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
9 januari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd