IC-patiënten gebaat bij mondpasta met antibiotica

Patiënten op de intensive care kunnen het beste preventief antibiotica via een mondpasta krijgen. Dat voorkomt infecties, spaart levens en is goedkoper dan de alternatieven. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht waarvan de resultaten zijn gebruikt voor het vaststellen van de nieuwe Nederlandse richtlijn voor antibioticagebruik op de intensive care (JAMA, online October 1, 2014).

Tot nu toe waren artsen het niet eens over de beste toedieningswijze van preventieve antibiotica aan patiënten op de intensive care. Het was al wel langer duidelijk dat preventieve antibiotica het leven verlengt van intensive care-patiënten, terwijl het niet leidt tot meer verspreiding van resistente bacteriën

Om uitsluitsel te krijgen over de beste toedieningswijze van antibiotica vergeleken de Utrechtse onderzoekers de 2 meest gebruikte manieren: via een mondpasta óf via een mondpasta in combinatie met een maagsonde (waardoor het complete maag-darmkanaal wordt ontsmet). Ze analyseerden de gezondheid van bijna 12.000 intensive care-patiënten die tussen 2009 en 2013 in 16 Nederlandse ziekenhuizen preventief antibiotica kregen. Deze ziekenhuizen gebruikten afwisselend een jaar de ene, dan de andere toedieningswijze. Zo ontstonden 2 groepen patiënten.

De gezondheid van patiënten in de 2 groepen bleek niet van elkaar te verschillen. Een klein deel van alle patiënten kreeg ondanks de antibiotica toch te maken met een bacteriële infectie. Antibioticaresistente bacteriën kwamen even weinig voor bij beide groepen.

Het is dus even effectief om preventief antibiotica alleen toe te dienen via de mond als via mond én maagsonde, concluderen de onderzoekers. Het betekent dat de goedkoopste behandeling aanbeveling verdient: dat is het geven van alléén de mondpasta. De mondpasta is ongeveer 10 keer goedkoper dan de combinatie van mondpasta met een maagsonde.

Bron: JAMA, 1 oktober 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
7 oktober 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd