In Memoriam Henk Tideman

Op 15 juli 2016 is emeritus hoogleraar Henk Tideman overleden. Prof. dr. H. Tideman was voorzitter NVMKA van 1978-1982.

Na zijn studie Tandheelkunde promoveerde Henk Tideman in 1973 bij professor dr. M. Hut, hoogleraar Mondheelkunde en Chirurgische Prothetiek. Voor zijn promotie verichtte hij onderzoek naar het resultaat van vestibulum plastieken, waarbij de wangmucosa werd gebruikt als bedekking in plaats van het toen gangbare huidtransplantaat.

Zijn carrière als kaakchirurg begon Tideman in Arnhem waar hij met Paul Stoelinga een praktijk overnam. Samen ontwikkelden zij zich vooral op het gebied van de preprothetische - en orthognatische chirurgie, waarmee zij een landelijke reputatie verdienden.

In 1981 vertrok Tideman naar Australië, waar hij hoofd werd van een academische afdeling in Adalaïde. Hong Kong was daarna een stap in zijn carrière. In 1988 werd hij er benoemd tot hoogleraar. Tideman werd daar ook adviseur van enkele grote ziekenhuizen, waar hij de moderne orthognatische chirurgie introduceerde.

Na zijn pensionering, in 2004, vestigde hij zich definitief in Thailand. Alvorens afscheid te nemen in Hong Kong echter, werd hij uitgenodigd om de uiterst eervolle ‘Presidential lecture’ te houden op het twee jaarlijkse congres van de International Association of Oral and Maxillofaial Surgeons in Athene, waar hij een indrukwekkend overzicht gaf van zijn chirurgische resultaten en behandelingsfilosofie.

Zelfs tijdens zijn pensionering bleef hij actief in het vak en werd hij consulent aan verschillende Thaise universiteiten. Hij ontwikkelde daar zijn idee om met een modulaire prothese onderkaken te vervangen, die als gevolg van maligne tumoren waren geresecteerd. Vier Singaporese promovendi werkten mee aan dit onderzoek. Dat waren nog zeer productieve jaren van een bevlogen collega. (met dank aan Paul Stoelinga)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
30 augustus 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd