Gepubliceerd op: 11-01-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 6)

Interactie tussen schimmel en gastheer

Medisch

Candida albicans is een veelvoorkomende schimmel die bij 1 op de 3 mensen aanwezig is, meestal zonder symptomen te veroorzaken. Tijdens een periode van immunosuppressie kan de schimmel echter ernstige slijmvliesontsteking en overige infecties veroorzaken.

Promovendus Shih-Chin Cheng onderzocht op de afdelingen Algemeen Interne Geneeskunde en Tumor Immunologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud van het onderzoeksinstituut Nijmegen Intitute for Infection, Inflammation and Immunity de interactie tussen vroege immuniteit en Candida albicans. Aan de kant van de gastheer bestudeerde hij het mechanisme voor het herkennen van deze schimmel. Het immuunsysteem is hiertoe in staat door het registreren van morfologische veranderingen en bioactiviteit van de schimmel. Aan de kant van de Candida albicans vond Cheng onder meer dat de schimmel de samenstelling van zijn celwand kan veranderen, afhankelijk van de aanwezigheid van voedingsstoffen.
De resultaten van het onderzoek naar de complexe interactie tussen Candida albicans en de gastheer dragen bij aan een mogelijke behandeling van deze schimmel in de toekomst.

Cheng promoveerde op 11 december 2012 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op zijn proefschrift ‘The interplay between Candida and innate host defense’.

(Bron: Nieuwsbank.nl)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.