Jubileum: 125ste nieuwsbrief in 125ste jaargang

Column

Wanneer op 26 februari 1894 alle 15 leden van de Nederlandse Tandmeesters Vereniging besluiten om een Tijdschrift uit te geven ligt een maand later - in een omvang van ruim 40 bladzijden - de eerste aflevering van het Tijdschrift voor Tandheelkunde in hun bus. Niet lang daarna verschijnt voor het eerst ook een verslag van de ‘Commissie van Redactie’. De vrees dat zo’n Tijdschrift in die tijd geen reden van bestaan zou hebben, was gelukkig ijdel gebleken. Men constateerde:“Geen belletrie beoogen wij, maar toch, praktische mannen hebben wij nodig om het tijdschrift belangrijk te doen zijn”. Dat is nu ook nog het geval! Overigens nu ook aan vrouwelijke auteurs, maar in de redactie van toen was dat geen onderwerp van discussie. Het zal niet verbazen dat de tandmeesters niet konden bevroeden dat 125 jaar later hun Tijdschrift bloeit en dat er zelfs andere, eigentijdse en moderne nieuwsuitingen vanuit de redactie naar de abonnees en andere lezers worden verstuurd. Want bijna 110 jaar later, op 3 oktober 2007, verscheen onze eerste Nieuwsbrief.

Het doel van deze Nieuwsbrief was om - naast de vertrouwde papieren editie - de lezers tussentijds en sneller te informeren over de vele nationale en internationale ontwikkelingen binnen de tandheelkundige wetenschap. Weer 2 jaar later, in 2009, werd ook in het papieren Tijdschrift een nieuwsrubriek gepubliceerd. Zodoende kwam er uitwisseling van berichten tussen beide nieuwsservices. En met ingang van januari 2013 - de Redactie probeert steeds de nieuwe communicatietechnologie methoden toe te passen - werden met behulp van een nieuwe website alle nieuwsberichten in de online nieuwsrubriek geplaatst. Deze website is daarmee de meest actuele nieuwsbron van het NTvT.

Zoals u wellicht heeft gemerkt, brengt de Nieuwsbrief vaak ander nieuws dan in het papieren tijdschrift wordt opgenomen, maar er vindt ook ‘uitwisseling’ plaats. Immers, niet elke abonnee ontvangt de Nieuwsbrief en niet elke Nieuwsbriefontvanger leest de nieuwsrubriek in het Tijdschrift of de rubriek nieuws op de website.

En nu in januari, in het jaar dat de 125ste editie van ons Tijdschrift verschijnt, komt toevallig Nieuwsbrief nummer 125 uit. Het aantal lezers van de Nieuwsbrief is in die ruim 10 jaar naar ruim 5.200 spectaculair gegroeid. Zouden de ‘praktische mannen’ uit 1894 tevreden zijn met de ontwikkelingen van hun bijscholingsorgaan?

Michiel A.J. Eijkman, redacteur (in het bijzonder voor het nieuws)

 

Wilt u de Nieuwsbrief ontvangen? Log dan in op Mijn NTvT en ga naar uw Persoonlijke gegevens. Klik aldaar op de link Toegang en instellingen.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Info
publicatiedatum
24 januari 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd