Gepubliceerd op: 05-07-2013 (in print verschenen in Ned Tijdschr Tandheelkd 2013; 120: 367)

Kaas voorkomt cariës en tanderosie

Tandheelkundig

Het eten van kaas verhoogt de zuurgraad in de mond en kan zo helpen cariës te voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal Dental College in India, waarvan de resultaten verschenen in General Dentistry.

De normale zuurgraad (pH-waarde) in de mond is ongeveer 7. Suiker en zure producten verlagen de pH-waarde, waardoor het tandglazuur kan oplossen. Een pH-waarde lager dan 5,5 verhoogt het risico op gaatjes. De onderzoekers wilden weten welke voedingsmiddelen de pH-waarde zouden verhogen. Zij verdeelden 68 kinderen van 12 tot 15 jaar willekeurig in 4 groepen verdeeld. De eerste groep at cheddarkaas, de tweede dronk melk, de derde groep kreeg suikervrije yoghurt en de vierde groep was de controlegroep en kreeg parrafine. De kinderen consumeerden de producten gedurende 3 minuten en spoelden daarna hun mond met water. De onderzoekers maten 10, 20 en 30 minuten later de pH-waarde van de mond van de proefpersonen.

Bij de proefpersonen die melk of yoghurt nuttigden, veranderde de pH-waarde niet. Bij de kinderen die kaas aten, bleek de pH-waarde wel snel te stijgen. Dit suggereert dat kaas tanderosie en cariës kan helpen te voorkomen.

Mogelijk verhoogt het eten van kaas de speekselproductie. Speeksel neutraliseert de zuurgraad in de mond. Bovendien bevat kaas verschillende bestanddelen die aan het glazuur plakken en de gebitselementen zo tegen een zuuraanval beschermen.

(Bron: Nu.nl en Gezondheidsnet, 6 juni 2013)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.