Kankercellen herkennen in een vroeg stadium

Aan de methylering van het DNA zijn kankercellen in een heel vroeg stadium te herkennen. Methylering is een epigenetish verschijnsel dat bepaalt welke genen wel of niet worden afgelezen. Bij cellen in een ‘solide’ tumor blijkt het patroon daarvan heel anders te zijn dan in een gezonde cel of uit een goedaardig gezwel, zo valt op te maken uit een publicatie in Genome Medicine.

Al jaren was bekend dat in tumoren soms afwijkingen in de methylering zijn waar te nemen. Maar nu pas komen laboratoriumtechnieken beschikbaar die snel en goedkoop genoeg zijn om hier echt op grote schaal onderzoek naar te kunnen doen. Daardoor wordt nu duidelijk hoe algemeen het verschijnsel is.

De onderzoekers schrijven dat ze de methylering van borst-, darm-, long-, schildklier- en alvleeskliertumoren hebben onderzocht en telkens hetzelfde afwijkende patroon vonden. Het lijkt er sterk op dat dit een essentiële factor is bij het ontstaan van tumoren.

Een volgende vraag is wat die verandering op gang brengt. Als het telkens dezelfde genen zijn die muteren, zou wellicht toch een groot aantal vormen van kanker met 1 preventief medicijn kunnen worden bestreden - iets dat de afgelopen jaren juist steeds minder waarschijnlijk leek te worden.

Bron: C2W, 26 augustus 2014

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
2 september 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd