(in print verschenen: Ned Tijdschr Tandheelkd 2014; 121: 194)

Kankertherapie op maat

Onderzoekers van onder meer de universiteit Twente werken aan nieuwe technieken die de weg vrij moeten vrijmaken voor persoonlijke kankertherapie.

Wanneer mensen de diagnose kanker te horen krijgen, volgen meestal agressieve behandelmethodes waarvan chemotherapieën misschien wel de bekendste zijn. In veel gevallen slaan die therapieën aan, maar ze maken ook veel kapot. De onderzoekers hopen daar in de toekomst verandering in te kunnen brengen. Ze onderzoeken en testen een techniek die bekend staat als Surface Plasmon Resonance Imaging (SPRI) en ontwikkelen momenteel een applicatie om kankercellen op te sporen en te testen. Aan de hand van bepaalde markers kunnen de kankercellen worden geindentificeerd en kan hun respons op bepaalde stoffen worden bestudeerd. Met een sensor worden verschillende therapeutische alternatieven in contact gebracht met de kankercellen en vervolgens bestudeerd hoe de kankercellen hier op reageren. Onderzoeker Ivan Stojanović: “Uiteindelijk hopen we zo te kunnen achterhalen welke behandeling het best past bij een bepaalde soort kanker en de manier waarop deze kanker zich bij een specifieke patiënt manifesteert.”

Eerst zal nog in klinische testen bewezen moeten worden dat de celanalyse toegepast kan worden op patiënten. “We kunnen nu al specifiek kankercellen detecteren en onderscheiden van elkaar en daarnaast ook in de tijd volgen, maar als straks deze celapplicatie richting de klinische validatie gaat dan wordt deze naar verwachting de standaard voor het screenen van medicijnen met kankercellen van patiënten”, zo voorspelt hij.

(Bron: Scientias, 9 februari 2014)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Cellen binden zich op de ene plek aan een bepaalde marker, en op de andere plek niet. (Afb. Ivan Stojanović)
Cellen binden zich op de ene plek aan een bepaalde marker, en op de andere plek niet. (Afb. Ivan Stojanović)
Info
publicatiedatum
18 februari 2014
rubriek
Actueel
Gerelateerd