(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 371)

Kerrie heeft onderdrukkende eigenschappen tegen mondkanker

Kurkuma, een van de belangrijkste ingrediënten van kerriepoeder, heeft een onderdrukkend effect op het humaan papillomavirus (HPV). Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar het effect van de natuurlijke antioxidant op mondkankercellen. HPV wordt steeds vaker geassocieerd met het ontstaan van mondkanker.

Kurkuma is ook bekend onder de namen geelwortel en koenjit. Het poeder van gemalen geelwortel is zowel een smaak- als kleurstof voor gerechten. Kurkuma bevat de stof curcumine, dat van nature een antioxiderende en ontstekingsremmende werking heeft. Eerder onderzoek in 2005 liet zien dat curcumine een remmend effect heeft op HPV en op cellen afkomstig van cervixcarcinomen. Op basis van deze bevindingen heeft een team van Amerikaanse en Indiase onderzoekers nu onderzoek gedaan naar mondkanker die door HPV wordt veroorzaakt.

Door cellen afkomstig van orale carcinomen die positief testten voor HPV type 16 in het laboratorium te laten groeien in aanwezigheid van verschillende concentraties curcumine, ontdekten de onderzoekers dat door de plantaardige antioxidant minder HPV tot expressie kwam. Tegelijkertijd zorgde curcumine dat een specifiek eiwit met tumor-onderdrukkende werking meer aangemaakt werd. Ook werden de cellen minder levensvatbaar en induceerde curcumine celdood van de HPV-16-positieve tumorcellen. Uit de resultaten van het onderzoek concludeerden de onderzoekers dat curcumine potentieel therapeutische eigenschappen heeft bij HPV-gerelateerde mondkanker.

Oraal plaveiselcelcarcinoom is de zesde meest voorkomende kankersoort ter wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt de incidentie van mondkanker in de meeste landen tussen de 1 en 10 gevallen per 100.000 inwoners. In India en Zuidoost-Azië is het zelfs de meest voorkomende maligniteit: de helft van alle kwaadaardige tumoren in de regio betreft mondkanker. Hoewel roken en alcohol nog steeds als grootste veroorzakers zijn aan te wijzen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat meer en meer gevallen van mondkanker te wijten zijn aan een besmetting met HPV.

(Bron: ecancer Medical Journal, 23 april 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Ned Tijdschr Tandheelkd 2008; 115: 186-191.
Beeld: Ned Tijdschr Tandheelkd 2008; 115: 186-191.
Info
publicatiedatum
4 juni 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd