(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd december 2016; 123: 579)

Ketenvorming onder tandartsen zet door

Dental Clinics wil de18 tandartspraktijken van concurrent Ivory & Ivory overnemen. De tandartsenketen heeft hiervan melding gemaakt bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dental Clinics wordt hiermee de op een na grootste tandartsketen in Nederland. (Het Financieele Dagblad, 25 oktober 2016)).

Met de geplande overname zet de trend naar ketenvorming in de mondzorg door. Uit een rapport van de Rabobank eerder dit jaar bleek dat bijna 5% van de tandartsenpraktijken in 2014 aangesloten was bij een keten. Inmiddels wordt dat aandeel geschat op zo’n 10% en de verwachting is dat over 5 jaar het aandeel solisten is gedaald naar 40% tot 50%.

In de gehele gezondheidszorg is deze ontwikkeling naar grote samenwerkingsverbanden te zien. Daarnaast noemt Het Financieele Dagblad (FD) een aantal factoren in de mondzorg die de opkomst van ketens verder versterken. Zo is er in Nederland een tekort aan tandartsen, iets wat volgens het ANT ketenvorming in de hand werkt. Bovendien gaat de komende 10 jaar ongeveer een derde van de tandartsen met pensioen. Een groot deel daarvan heeft een eigen praktijk en die is volgens een woordvoerder van de KNMT moeilijk over te doen. Deze groep vormt daarmee een makkelijke ‘overnameprooi’ voor ketens.

Volgens Het FD bevestigt dit het beeld dat al werd geschetst in een onderzoek van het NIVEL in juli van dit jaar: voorkeuren van startende tandartsen en huisartsen sluiten niet aan bij de praktijkplekken die vrijkomen en dat kan knelpunten opleveren.

De NZa oordeelt de komende weken of de overname van Ivory & Ivory door Dental Clinics door mag gaan. Een woordvoerder van de tandartsketen laat weten “geen problemen” te verwachten bij de beoordeling door de toezichthouder. Hoewel de tandartsketen wel een van de grootste in Nederland wordt, zal deze nauwelijks meer dan 1% van de markt uitmaken.

(Bron: Dental Tribune/Het Financieele Dagblad, 25 oktober 2016)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
8 november 2016
rubriek
Actueel
Gerelateerd