Kiespijn op zijn Grieks…

Column

In het zonovergoten Kefalonia, Griekenland, hoef ik niet lang na te denken over het onderwerp van mijn nieuwste column. Vriendlief loopt namelijk al de hele week met napijn van de door mij uitgevoerde tandheelkundige behandeling.

Het was 5 dagen voor we zouden vertrekken naar onze welverdiende 8-daagse relaxvakantie wanneer we om 18.00 uur in de auto stapten en naar de praktijk reden omdat gebitselement 18 van mijn vriend had besloten een pijnklacht te veroorzaken. Tien minuten na aankomst in de praktijk stond ik met het gebitselement in mijn tang te zwaaien. Onder het motto “als we er toch zijn” besloten we ook het gecompliceerd liggende gebitselement 48, dat al incidenteel pijnklachten veroorzaakte, te gaan behandelen. Nu in Kefalonia denk ik: “Had ik dat maar nooit gedaan!” . Zoals ik al zei: de ligging van het gebitselement was nogal gecompliceerd. Omdat deze mogelijk een relatie had met de nervus alveolaris inferior en omdat mijn vriend van half Surinaamse afkomst is, nam ik het zekere voor het onzekere en besloot dat dit de perfecte casus voor een coronectomie was. De behandeling verliep prima en uit onderzoek weet ik dat slechts 8-10% van de gevallen last heeft van postoperatieve klachten. Dit zou ons natuurlijk niet gebeuren, want wij deden er alles aan om postoperatieve klachten te voorkomen. Thuisgekomen koelden we de wang direct, na 24 uur reinigden we de wond 2 maal daags, waaronder spoelen met Cordosyl, en ik verwachtte een herstelperiode van 3-4 dagen.

Na 4 dagen bleef er een zeurende pijn opspelen. Kort bedacht ik dat het een man is - die hebben altijd erger pijn dan vrouwen - en dat het met een week zeker beter moest zijn. Er was geen sprake van zwelling, geen halitose, de wond zag er netjes uit, maar de pijn bleef aanhouden. Snel schreef ik nog wat ibuprofen voor, en voor de zekerheid haalden we een kuur antibiotica op.

We zijn nu anderhalve week verder en ik sta bij een Griekse apotheek, met een vriend die met een pijnlijk gezicht een hand op zijn oor houdt. Ellendiger dan dit kan ik me niet voelen, maar gelukkig heeft de apotheker precies wat we zoeken. Morgen vliegen we naar huis en ik verwacht morgenavond in de praktijk te zitten om de radices relicta te verwijderen. Al met al lijkt me deze ervaring een goede reden om snel een nieuwe vakantie te boeken en nooit meer een week voor vakantievertrek overmoedig een niet strikt noodzakelijke behandeling uit te voeren.

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
22 oktober 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd