Kinderen poetsen hun tanden beter na poetsles

Driekwart van de mondzorgverleners en 70% van de leerkrachten verwachten dat leerlingen na een Hou je mond gezond! poetsles beter hun tanden zullen poetsen. Ook rekent 44% van de mondzorgverleners en 40% van de respondenten uit het onderwijs erop dat het onderwijsproject Hou je mond gezond! van het Ivoren Kruis een impuls zal geven aan het tandartsbezoek van de leerlingen. Dit blijkt uit de online Hou je mond gezond! enquête die 1.266 reacties van mondzorgverleners en 2.100 reacties van leerkrachten en leidsters opleverde.

Over de Hou je mond gezond! poetsles die in zijn of haar groep is gegeven, is 97% van de leerkrachten en leidsters zeer tevreden (61%) of tevreden (36%). Van 90% van de mondzorgverleners krijgt het schriftelijke lesmateriaal de waardering ‘goed’. Van de onderwijsgevenden geeft 73% (20% had geen mening) dat aan. Bijna alle leerkrachten (96%) en mondzorgverleners (91%) vinden het poetspakket met tandenborstels, tandpasta en ouderfolders een goede aanvulling op de poetsles. Veel mondzorgverleners willen nog eens een poetsles geven. 70% is bereid nog eens een poetsles te geven op een school waarvan men weet dat het noodzakelijk is aandacht te besteden aan mondgezondheid.

Tot en met het zojuist afgeronde schooljaar 2014-2015 zijn al 19.165 poetslessen gegeven aan ongeveer 575.000 kinderen. Het landelijke onderwijsproject Hou je mond gezond! is geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis. Centraal onderdeel is het bezoek van een vrijwillige tandarts, mondhygiënist of (preventie)assistent aan de klas

Doel is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës en tanderosie en het stimuleren van tandartsbezoek en bewustwording creëren van de eigen invloed op de (mond)gezondheid. Kinderen die de juiste houding, kennis en vaardigheden aanleren om hun gebit en mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg bij het voorkomen van ernstiger vermijdbare ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en aan voedingsgedrag gerelateerde kankers. Wie zelf eens een les wil geven of krijgen, kan zich aanmelden via www.houjemondgezond.nl. Meer informatie en ervaringen staan ook op Facebook en Twitter.

(Bron: Ivoren Kruis, 21 juli 2015)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Ivoren Kruis.
Beeld: Ivoren Kruis.
Info
publicatiedatum
22 juli 2015
rubriek
Actueel
Gerelateerd